laserlassen

D&D Production & Sourcing heeft een handlaserlas-apparaat aangeschaft. Een interessante toevoeging aan het machinepark naast het TIG en MIG-lassen. Dit artikel geeft uitleg aan wat laserlassen is en wat het voor u kan betekenen.

handmatig laserlassen

Het is een lasproces waarbij gebruik wordt gemaakt van geconcentreerd laserlicht met een hoog vermogen om het materiaal te smelten.

voordelen laserlassen

Als we de belangrijkste voordelen op een rijtje zetten:

  1. Hoge lassnelheid: Laserlassen is veel sneller dan traditionele lastechnieken. Ten opzichte van TIG kan dit 4 tot 8 keer sneller zijn.
  2. Geringe warmte-inbreng: Door minimale warmte inbreng is er nauwelijks vervorming en blijft het te lassen materiaal sterker. Ook is er aanzienlijk minder risico op schade, vervuiling of verkleuring.
  3. Hoge laskwaliteit: Laserlassen resulteert in lasnaden van hoge kwaliteit, met een zeer hoge sterkte en nauwelijks tot geen lasspetters.
  4. Precisie en pulserende werking: De geconcentreerde laserbundel zorgt voor een zeer hoge nauwkeurigheid, met minimale hitte beïnvloede zone.

nadelen Laserlasssen

  1. Hoge investering, een lasapparaat is te koop vanaf 15 k€. Daarbij moeten dan nog de beschermende maatregelen bij opgeteld worden.
  2. Een nauwkeurige lasnaadtolerantie. Dit bereiken wij door middel van lasersnijden en CNC-zetten als voorbewerking.

praktijkvoorbeeld

Hieronder is een voorbeeld te zien van een product dat op deze wijze gelast wordt.
Hier worden twee strippen aan een topplaat gelast. Voor het positioneren van de lasdelen wordt een lasmal gebruikt. De lassen zijn ongeveer 20 mm lang. Er wordt geen toevoegmateriaal gebruikt. Het resultaat is een las met weinig verkleuring. En geen enkele kromtrekking. De video van het lassen van dit praktijkvoorbeeld is hier te zien: laserlassen

Deze verbindingstechniek is een goede aanvulling op de reeds aanwezige productietechnieken als lasersnijden, cnc-ponsen, cnc-kanten, stanzen, rotofinish, bandschuren in de fabriek.

Benieuwd naar meer?

Wil je de mogelijkheden van laserlassen verkennen voor uw product? Neem dan hier contact op.